Vragen? Wellicht vindt u hier een antwoord.

Onze werknemers zijn altijd bereid om uw vraag te beantwoorden, echter is het ons opgevallen dat een aantal vragen zich vaak herhaalt. Deze kunt u hier terugvinden.

Onderzoek doen

Wat is het doel van wetenschappelijk geneesmiddelenonderzoek bij mensen?

Voordat artsen een nieuw middel bij deelnemers toedienen, heeft er al veel onderzoek plaats gevonden.

Allereerst testen onderzoekers of een middel bij dieren werkt en of het voldoende veilig is (pre-klinische fase). Pas als uit dierproeven blijkt dat een behandeling veelbelovende resultaten geeft en veilig lijkt, vindt onderzoek van het middel bij mensen plaats.

Wetenschappelijk onderzoek bij mensen verloopt in vier fasen.
Het doel van onderzoek hangt af van de fase.

  1. fase I: bij (gezonde) vrijwilligers wordt gekeken of het middel verdragen wordt.
  2. fase II: bij kleine aantallen patiënten wordt gekeken of de behandeling effectief is tegen de ziekte en welke dosering het meest effectief is.
  3. fase III: bij grote groep patiënten wordt gekeken of de nieuwe behandeling beter is dan de standaardbehandeling of placebo.
  4. fase IV: een effectief gebleken behandeling wordt in een onderzoek voor een andere ziekte toegepast, of bij een andere groep patiënten of het wordt vergeleken met een ander effectief gebleken behandeling. Het middel wordt dan al voorgeschreven door artsen.
Wanneer krijg ik te horen of ik werkende medicatie of placebo gekregen heb?

Meestal wordt een geneesmiddelenonderzoek over een lange periode uitgevoerd. Pas na afloop van het onderzoek en nadat alle gegevens zijn verzameld en ingevoerd wordt bekend welke behandeling een proefpersoon heeft ontvangen.

Daarom kan het even duren voordat vrij wordt gegeven welke proefpersoon het actieve medicijn en welke deelnemer het placebo heeft gekregen. Voor die tijd kunnen de medewerkers van het onderzoekscentrum u er ook geen informatie over geven.

Meedoen met klinisch wetenschappelijk onderzoek in Utrecht?

Met alleen professionals in dienst zijn wij gespecialiseerd in het uitvoeren van uiteenlopende onderzoeken.

of

Lees meer